Zaštitite se od komaraca prirodnim sastojcima

Možda ste primijetili da mnoga sredstva kreirana za zaštitu od komaraca sadrže sastojak DEET, kako se zove u skraćenom obliku.
Riječ je o diethyltoluamidu, tvari koja zbunjuje mirisne receptore kod komaraca.
Iako su repelenti koji sadrže diethyltoluamid vrlo učinkoviti u odbijanju komaraca, mnoge studije otkrivaju i njihovu tamnu stranu.
Tako se među mogućim nuspojavama korištenja sredstava protiv komaraca koji se danas nude na policama trgovina, među ostalim, navode osipi po koži,
obamrlost usana, slabost, glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima i zglobovima, problemi s koncentracijom, a dugoročno su mogući i drugi mnogo ozbiljniji zdravstveni problemi i bolesti.
Diethyltoluamid je posebno opasan za djecu jer može negativno utjecati na određene funkcije mozga i cijelog živčanog sustava.
Osim toga, diethyltoluamid je vrlo štetan i za okoliš.
Budući da, s druge strane, ubodi komaraca mogu uzrokovati druge ozbiljne bolesti, nije dovoljno da se jednostavno odreknemo sredstava koja sadrže diethyltoluamid, nego ih treba zamijeniti alternativnim zaštitnim sredstvima.
Eterično ulje eukaliptusa, lavanda, vatra, bijeli luk su samo neke od alternativa, s tim da se za bolju zaštitu preporučuje kombinacija ovih metoda.
Prirodni repelenti najčešće su bazirani na mješavinama eteričnih ulja kao što su geranijum, limunska trava, lavanda, bosiljak, metvica ili eukaliptus, a ako sadite začinsko bilje kao što su matičnjak, bosiljak, lavanda, ruzmarin ili kadulja, biće od velike pomoći protiv komaraca.
I ništa od toga ne šteti zdravlju, što je posebno važno kada su u pitanju najmlađi.
Među najpoznatijim eteričnim uljima je lavanda.
Ova ulja su odlična i za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a nježna su tako da se kap dvije mogu nanijeti i na kožu male djece.
Za zaštitu od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte do vrha sojinim uljem.
Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu, a nakon toga procijedite i koristite.

IZVOR: NEZAVISNEOSTAVI KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *